Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free) + prelucrare proprie
Coacazul negru este un arbust, care creste spontan la margini de padure, acolo unde are suficienta lumina. Are fructele mici, negre si parfumate, avand calitati terapeutice uluitoare. Fructele de coacaze dezintoxica organismul, regleaza activitatile hormonale, elimina anemia, stimuleaza cresterea si consolidarea oaselor, ajuta la regenerarea organismului si prelungeste viata.
Sucul, dar si siropul de coacaze negre reprezinta un elixir de sanatate pentru gat si caile respiratorii superioare. Reprezinta un mijloc de protectie impotriva guturaiurilor, bronsitelor si puseelor reumatice.
Oboseala cronica, suprasolicitare intelectuala – pot fi trecute foarte bine cu ajutorul sucului de coacaze negre. Beti cate 1-2 pahare pe zi, vreme de macar o saptamana. Pentru cei care fac eforturi intelectuale mari este recomandat siropul de coacaze negre, din care se iau 1-2 lingurite, atunci cand apar starile specifice de ameteala, somnolenta, incapacitate de concentrare.
Pentru durerile de gat, tuse, raguseala, amigdalita, siropul de coacaze negre are dublu efect: pe de o parte, actioneaza direct asupra agentilor microbieni, distrugandu-i, iar pe de alta parte, mareste pe termen lung imunitatea locala, impiedicand imbolnavirea ulterioara. Se iau pana la 8 lingurite de sirop pe zi, fara apa, inghitind extrem de lent, asa incat planta sa poata actiona la nivelul zonei afectate.
Pentru bronsita, pneumonie, tuberculoza pulmonara – sucul de coacaze negre da rezultate extraordinare in aceasta categorie de afectiuni. Se pare ca secretul sau este actiunea imunostimulenta deosebit de eficienta, la care se adauga si efectele vitaminizante si remineralizante de exceptie. Se iau cate 3-4 linguri, de 5-6 ori pe zi, in cure cat mai lungi cu putinta.
Sucul de coacaze negre are efecte cu adevarat magice in combaterea tuturor tipurilor de anemie. Se consuma zilnic 12 linguri de suc la adulti si 10-15 lingurite la copii, pe stomacul gol, in cure de minimum 4 saptamani.
Pentru oboseala vizuala si miopia progresiva – coacazele negre cresc acuitatea vizuala (inclusiv cea nocturna), favorizeaza corectarea anumitor deficiente ale vederii.
Pentru articulatii umflate si dureroase – sucul si ceaiul de coacaze negre are efecte antiinflamatoare si depurative ideale.
Ateroscleroza, arterita, hipertensiune – in toate aceste cazuri se recomanda o cura de coacaze negre, vreme de doua saptamani.